Maizes cepšana

Maizes cepšana no laika gala tiek uzskatīta par grūtu darbu. Arī "Roga-Agro" vēl joprojām izmanto daudz roku darba ne tāpēc, ka neuzticamies mūsdienu tehnikai, bet, lai izceptu īstu un garšīgu maizi, bez roku darba neiztikt.

Rupjmaizes cepšanai tehnoloģija paredz  raudzēšanas un iesalināšanas pilnu ciklu (24 h). Šajā laikā no mīklas un miltiem maize top par pilnvērtīgu produktu un šis process ir nemitīgi jāuzmana. Rupjmaize tiek plaucēta tikai koka kubuliņos, bez uzlabotājiem un taukvielām. Ražošanas procesā tiek izmantotas augstākās kvalitātes izejvielas. Plaucētām rudzu un kviešu saldskābmaizēm ir izcila garša, jo tās arī tiek plaucētas koka kubuliņos.

Miltus "ROGA-AGRO" iegādājas no Latvijas ražotājiem un ir ļoti apmierināti ar to kvalitāti. Arī pārējās maizes sastāvdaļas tiek iepirktas no labākajiem Latvijas uzņēmējiem un zemniekiem. Lai pagatavotu gardo rupjmaizi, tiek izmantoti rupjie rudzu milti, rudzu skrotētie milti, kā arī rudzu bīdelētie milti. Tie īsu brīdi pavada uzglabāšanas bunkuros, bet pēc tam, pa īpašām caurulēm tiek nogādāti augšstāvā. Kamēr milti ceļo pa caurulēm, tie tiek vēl papildus izsijāti.


Rupjmaizei plaucējuma gatavošana norit savādāk nekā baltmaizei. Mazāk ir mehanizētu procesu, bet vairāk roku darba. Vispirms tiek sagatavotas speciālas koka mucas, kurās ieber izsijātus rudzu miltus, ķimenes, iesalu un visu ieplaucē ar 90 grādus karstu ūdeni. Visas sastāvdaļas tiek iemaisītas ar īpašu koka lāpstiņu - menti. Kad masa pastāvējusi vienu līdz divas stundas, tai pieber klāt cukuru un sakuļ. Pēc atdzišanas to apmēram diennakti tur speciālā istabā, lai ieskābst. Pēc tam plaucējumu ieraudzē ar speciālu ieraugu un tad 5 līdz 6 stundas raudzē. Beigās masai jākļūst gaisībai kā debesmannā. 

Plaucējumu pārlej uz mīklas mīcāmo iekārtu, kur tai pievieno izsijātus rudzu un mazliet kviešu miltus, sāli un iesala ekstraktu. Visu samaisa un tad kādu pusstundu līdz 40 minūtes ļauj uzrūgt. Gatavā mīkla pa cauruli tiek aiztransportēta uz lejas stāvu, kur īpašā iekārtā tiek mehāniski sadalīta vienādos gabalos. Pēc tam no tiem ar rokām tiek izveidoti kārdinoši apaļīgi kukulīši, ko apber ar klijām un katru ievieto īpašā plastmasas trauciņā, kas no iekšpuses izklāts ar lina drāniņu, lai mīkla nepieliptu pie tā sāniem. Pirms cepšanas maizes kukulīši vēl tiek ievietoti speciālā maizes raudzēšanas skapī, kur 33 līdz 35 grādu temperatūrā tā pavada 40 minūtes. Pirms kukulīšu likšanas krāsnī, katram no tā pārbrauc pāri ar rullīti, kas atgādina ezi. Tas nepieciešams, lai no kukulīša tiktu ārā gaiss, kā arī lai neapdegtu un nesaplaisātu garoza. Svarīgi arī ir tas, ka maizi sākumā cep 280 grādu temperatūrā, bet pamazām cepšanas laikā temperatūra krītas, lai maize nesadegtu. Rupjmaizi cep 1 stundu. Salīdzinājumam, baltmaizes cepšanas laiks ir vien 20 minūtes. Kopumā rupjmaize tiek gatavota apmēram 40 stundas.